Ne grabim in orice facem, ca sa ce?

Interviu de Marius Chivu pentru Dilema Veche, nr. 825, anul XVI. Foto: Albert Vrabiuta

Virgil Iantu prezinta la TVR 2 (de luni pina joi, de la ora 20) concursul de cultura generala Cistiga Romania!. Ajuns la al saselea sezon, acesta este singurul program de cultura generala de pe piata media de la noi. Productie 100% romaneasca a Televiziunii Romane, anul trecut a fost selectat in finala International Format Awards 2018, la secţiunea Cel mai bun format de game show de studio. Va fi adaptat pentru publicul american, cu actrita Whoopi Goldberg producatoare, si se va intitula Win Your Country.

Dvs. cu ce emisiuni-concurs ati crescut?

Ha-ha! Duminica dimineata, pe TVR, urmaream un concurs intre pionieri. Daca nu ma insel, prezentator era Ion Simion Pop. Continutul nu era cel mai fericit, dar pe mine ma stirnea competitia.

Cu ce asteptari ati inceput sa prezentati Cistiga Romania! si cu ce confirmari ati ajuns la cel de-al saselea sezon?

Atunci cind mi-a fost prezentat formatul, am inceput sa am idei, sa imi porneasca motorasul creativitatii si imi doream ca acest quiz show sa devina un reper pentru televiziunea de la noi. Din fericire, am fost vazuti si de tari cu o foarte mare experienta in domeniu si aprecierea a venit rapid. Daca se va concretiza producerea acestui format si in alte tari, ar fi o bucurie mare pentru mine si pentru colegii mei de productie.

„Ce tara frumoasa avem!“ este un fel de mantra patriotica; dar cit de bine işi cunosc romanii tara? Si nu va intreb doar ca prezentator al acestei emisiuni, ci si ca actor si muzician care a calatorit mult prin tara noastra si a avut contact cu locuitorii ei.

Din nefericire, in tara realitatea este dura si citeodata imi dau seama cu tristete ca exista zone ale tarii rupte de lume, de civilizatie, unde educatia nu se simte la ea acasa. Aici trebuie noi sa lucram, inspre acesti oameni. Noi nu trebuie sa ne adresam oamenilor din mediul nostru, care ne asculta si ne inteleg limbajul, noi trebuie sa ne indreptam spre cei care nu ne inteleg si pe care, in timp, sa ii aducem la un nivel al educatiei ce tine de normalitate.

Din emisiuni precum Lumea lui Gaita si Vax Populi, ne-am obisnuit cu tot felul de confuzii amuzante si erori de cultura generala din partea romanilor (cel mai probabil, peste tot e relativ la fel, nu tin sa generalizez decit de dragul discutiei.) Carui fapt credeti ca se datoreaza slaba cultura generala a omului mediu?

Motivele sint clare: lipsa preocuparii oamenilor pentru educatia elementara, dar si a celor care nu si-au dorit un popor mai educat. Va trebui sa lucram mult, noi cu noi, si sa nu le cerem altora ceea ce vedem ca nu se intimpla de treizeci de ani incoace. Sintem obligati la un efort personal pentru a ridica in fiecare zi nivelul educatiei si la a oferi celor mai tineri modele reale, principii, valori care sa ii formeze.

Azi nu mai pare o rusine sa nu stii. Cum va explicati prestigiul tot mai scazut al culturii generale?

Superficialitatea informatiilor cu care sintem bombardati si superficialitatea noastra in a selecta informatia. Online-ul are meritele lui incontestabile, dar tot din lipsa de educatie ne hranim cu informatii facile, lipsite de substanta si pe repede inainte. Ne grabim in orice facem, ca sa ce? Toate aceste lucruri duc, in timp, la pierderea rabdarii de a procesa informatiile primite pentru a putea face o selectie sanatoasa, pierderea rabdarii de a citi orice, daramite o carte.

Exercitiu de sinceritate: dvs. la cit la suta dintre intrebarile unei ediţii ati putea raspunde? Eu recunosc ca doar la ceva mai mult de jumatate, sint destul de grele…

In timpul emisiunii, fiind concentrat la mai multe lucruri deodata, nu mi-am calculat nici macar in mare vreun procent, dar intr-adevar, participarea la aceasta emisiune nu e lucru usor. In ultimele sezoane, formularea intrebarilor impreuna cu alegerea variantelor de raspuns au facut ca raspunsul corect sa fie mai accesibil. Prin eliminare, analogie, poti ajunge mult mai usor la raspunsul corect, bineinteles daca ai cunostinte de cultura generala de baza despre tara ta.

Care este cea mai importanta/spectaculoasa/curioasa informatie despre Romania pe care ati aflat-o lucrind la acest show?

Sint foarte multe informatii, detalii, necunoscute pentru multi dintre noi, iar surprinderea este mereu prezenta in show pentru ca, atunci cind te astepti mai putin si de la cine te astepti mai putin (aici mai apare si prejudecata), primesti un raspuns de care te minunezi. Asa am patit si eu, atunci cind am aflat care este localitatea cu cea mai mare suprafata din tara. Voi stiti?

Nu stiu, dar o sa caut cu Google. Spuneati undeva ca ati ajuns sa vizitati locuri de care ati auzit la Cistiga Romania!. Care au fost acelea si ce-ati descoperit la faţa locului?

Transfagarasanul, Bilea, zona Balvanyos, locuri minunate pe care le-as dori mult mai ingrijite si tratate cu respect de cei care le viziteaza, dar si de autoritati. Din fericire, am observat in satele din jurul Sibiului, Ardeal, in sus, mina gospodarilor din zona care isi ingrijesc „batatura“ si se mindresc cu locul din care se trag.

Vama Veche, Delta Dunarii, Rosia Montana, Cazinoul din Constanta, Baile Herculane, padurile seculare toate acestea au avut la un moment dat si unele inca au nevoie sa fie „salvate“. Pe de alta parte, sintem foarte mindri si patrioti cind vine vorba de propria tara. Cum va explicati acest paradox?

Sintem un popor mult prea permisiv. Inca traim in adincul sufletului nostru cu teama ca, daca deschidem gura, ni se intimpla ceva, vin cei de sus si ne iau slujba, bunurile etc. Asta o fac oricum, din pacate. Locurile enumerate mai sus reprezinta citeva dintre valorile nationale care formeaza identitatea acestei natii. Ne plingem si sintem revoltati, dar numai cu coatele pe masa, in fata unui pahar, nerealizind ca cei care distrug aceste valori sint dintre noi. Noi le-am oferit aceste locuri calde de unde greu pot fi inlaturati de cei responsabili, dar care din pacate sint prea putini. Ei nu vin de pe Marte. Sint oglinda nivelului de educatie din aceasta tara. Asadar, lupta tot acolo trebuie data, daca nu vrem ca aceasta boala sa imbolnaveasca definitiv Romania.

Intr-o tara care nu pune mare pret pe educatie, dvs. va implicati in citeva proiecte ce tin tocmai de educatie. De ce si despre ce e vorba?

Pentru ca imi pasa, pentru ca imi dau lacrimile de ingrijorare si de tristete ca am ajuns dupa atita amar de vreme sa traim condusi de diletanti, inculti si golani de cartier. Imi cer scuze pentru limbaj, dar este o realitate pe care o traim zilnic. Pentru ca imi doresc ca generatia atit de frumoasa, care astazi devine tot mai vocala, sa nu mai traiasca aceleasi frustrari cu care noi vom ramine mult timp in suflet. Acei tineri pe care ii consideram superficiali si absenti sint, de fapt, o generatie responsabila care stie foarte bine ce vrea si de la care trebuie sa invatam si pe care trebuie sa o sustinem cu tot efortul.

C.G. Jung spunea ca societatea te lasa sa crezi ca, odata terminata scoala, adultii nu mai au nevoie sa-si continue educatia. Dvs. cum si cu ce continuati sa va mai educati?

Pe linga citit, invat din fiecare ex­perienta pe care o traiesc. Invat de la cei din jur si ma asociez cu oameni mai buni decit mine, de la care am ce invata, ma uit inainte la generatia noua despre care vorbeam si le invat limbajul. Fac update cit pot de des, pe toate directiile, si muncesc mult pentru a invata cum pot deveni un om mai bun.

Ce emisiuni educative / de cultura generala / de stiinta (de pe orice canal) urmariti si ati recomanda?

Documentare precum Our Planet – un documentar care ne scutura putin si, daca ai constiinta, te si responsabilizeaza. Urmaresc si History Viasat sau alte canale ce difuzeaza documentare din care mai invat putina istorie.

Dintre toate artele, care va intereseaza cel mai mult si la care sinteti cel mai putin sensibil?

Dintre toate artele, muzica a fost pentru mine un mod de viata. Am crescut pe scena, acolo m-am format ca om si ca artist. Facind aranjamente vocale pentru citeva piese de teatru pe muzica lui Nicu Alifantis, am avut sansa sa cint in doua piese de teatru, Cadavrul viu la Teatrul National Bucuresti si A douasprezecea noapte la Teatrul de Comedie. Lucrind alaturi de actori, realizind cit de haruit trebuie sa fii ca sa poti face aceasta frumoasa arta, am inceput sa ii apreciez enorm pe actori. In general, apreciez orice manifestare artistica ce imi ofera emotie.

Daca ati putea rezolva definitiv una, si una singura, dintre toate problemele Romaniei, care ar fi aceea?

Sistemul de educatie. Insist pe acest subiect pentru ca respectul fata de munca ta, respectul fata de oameni, fata de locul in care traiesti, toate tin de educatie. Daca am avea rezolvata aceasta problema, am deveni si cea mai frumoasa tara din lume, si frumos populata.

Chestionar

● Primul album romanesc cumparat:

Cantafabule – Phoenix.

● Albumul romanesc pe care l-ati face cadou oricui:

Ieri si Azi – Virgil Iantu, doar ca nu il mai gasesc niciunde. Nici eu nu il am.

● Un instrument la care ati vrea sa ştiti sa cintati:

Chitara.

● Cu ce muzician roman din istorie v-ar fi placut sa colaborati:

Dupa ce am avut o asemenea sansa sa fiu dirijat noua ani de maestrul Marin Constantin, nu indraznesc sa dau alt nume.

● Muzicianul roman pe care-l admirati cel mai mult:

Greu… George Enescu, Sergiu Celibidache, Marin Constantin.

● Un muzician roman cunoscut prea putin:

Dinu Lipatti.

● Un album romanesc recent:

Fenomental – Vita de Vie. Editie limitata. Remasterizat. Vinil.

● O carte scrisa de un autor roman:

Zenobia – Gellu Naum.

● Un spectacol de teatru recent:

Puricele – regia Horatiu Malaele.

● Un film romanesc:

Atunci i-am condamnat pe toti la moarte – regia Sergiu Nicolaescu.

Articolul initial poate fi citit in Dilema Veche.