Masina de sperante

Exista demult o traditie de Craciun, de fapt in zilele de dupa sarbatoare, in care cavalerii isi reinnoiau juramintele si anuntau principiile care le calauzeau vietile. Este o traditie care s-a pastrat, intr-o forma modificata, si in zilele noastre: in Occident se obisnuieste ca la inceputul noului an fiecare sa isi faca o lista de promisiuni pe care sa le indeplineasca pana la Craciunul ce va urma.

Acum vreo opt decenii, cantaretul de folk american Woody Guthrie si-a trecut in jurnal o lista de 33 de lucruri de facut in anul ce incepea. Unele dintre ele erau de-a dreptul hilare, altele chiar profunde. Ca sa va dau exemple: “Spala-te pe dinti, dac-o sa-i mai ai” si “Tine masina de sperante in functiune”, ori “Schimba-ti sosetele” si “Nu uita sa fii generos”. Asta se petrecea la inceputul anului 1943, in plin razboi mondial. Metafora cu masina de sperante cred ca le era utila multora atunci – si de fapt ne e si noua folositoare, acum.

De obicei oamenii isi doresc sa fie mai buni, sa se simta mai bine in pielea lor, sa isi adauge cunostinte si sa isi dezvolte talente – lucruri ce tin mai ales de propria persoana. Dar ce-ar fi sa iesim un pic din zona de confort? Sa facem din aceste promisiuni provocari adevarate?

Ce spuneti? V-ati asuma o lista de promisiuni care sa treaca dincolo de rutina, dincolo de zona calduta si confortabila a rasfatului personal? Schimbarile majore se fac cu pasi mici, nimic nu creste peste noapte, nici noi nu ne trezim mai buni a doua zi dimineata dupa ce ne-am culcat cu ganduri gri.

Asadar, haideti sa facem impreuna primul pas spre schimbare. Oricat de mic! Si sa ne reintalnim aici la finele lui 2020, sa ne impartasim povestile despre schimbarea in mai bine.

Si nu uitati: tineti masina de sperante in functiune!

V.