Gaseste-ti vocea

Se implinesc 20 de ani de cand am zis NU. NU vreau sa ma implic intr-un proiect cu copii, despre copii si familie. NU vreau sa prezint “Copiii spun lucruri trasnite”. Dar NU am fost convingator, si bine mi-a prins. Am inceput in urma cu 20 de ani una dintre cele mai frumoase calatorii din viata mea. Am lucrat cu copii, ne-am jucat mult, i-am ascultat, i-am inteles, le-am fost alaturi. M-a ajutat enorm aceasta experienta in a dezvolta mai tarziu o relatie sanatoasa, armonioasa si extrem de frumoasa cu Jasmina. 
Ce a fost fain in toata aceasta experienta e faptul ca pe multi ii reintalnesc astazi. Au crescut, sunt plini de vise si speranta. Dar vad in ochii lor si umbre. Ma intreb de multe ori ce se intampla cu un copil zglobiu care spune trasnai si da din casa (sunt sigur ca stiti despre ce vorbesc aici 🙂 ), la un adolescent interiorizat sau, dimpotriva, expansiv si vulcanic dar fara discurs, fara directie, fara pic de ghidaj. 

Sunt o generatie care a ajuns la o varsta frumoasa, o varsta la care au nevoie mai mult ca oricand de noi parintii, profesorii, mentorii lor. Vor sa vada ca ne pasa si ca ii ascultam. Cred  ca asta este secretul meu si il impartasesc cu toata caldura. Am invatat sa ASCULT. Dar asta incepe de cand sunt niste omuleti plimbatori prin casa si pana la adolescenta si mai departe. Pentru ca daca ii asculti, le dai incredere. Este mare nevoie de incredere sa poti sa iti lasi vocea sa prinda glas. Sa zici liber ce gandesti, ce simti, ce traiesti. Copii, gasiti-va vocea! Cei care va intimideaza nu o fac decat din neincredere in ei, din traume sau cine stie alte motive. Fiti buni, sinceri si faceti-va auziti. Este nevoie de voi pentru a schimba lucruri pe care noi, din pacate, le-am inceput, dar nu mai avem suficienta energie, timp sa o ducem la bun sfarsit…. si nici voce din pacate. Nu fiti pasivi, actionati!

Stiu ca societatea va cenzureaza tot mai mult. Sunteti parte a unui sistem de educatie care va limiteaza. Fiti vocali. Cuvantul dat. Respectul. Sinceritatea. Corectitudinea. Bunatatea. Sunt cele 5 valori care va ajuta sa va gasiti vocea si indiferent de situatie va vor da o alta super putere. INCREDEREA IN SINE. Emotiile care sunt in voi, asta inseamna ca traiti, simtiti, dati mai departe. Jucati-va cu ele si faceti o leapsa. Ajutati-i pe cei mai neincrezatori sa isi gaseasca si ei Vocea din ei.

NIMENI SI NIMIC PE LUME NU VA POATE PUNE FRANE!

PS: Multumesc parintilor si copiilor de la ICHB pentru votul de incredere, dar si doamnei diriginte care a jucat un personaj total opus ei!