30

30. 30 de ani. Atat de mult timp am pierdut. Un timp pe care daca educatia si contextul ne permiteau, am fi transformat Romania intr-una din cele mai importante tari din lume. Aveam de partea noastra pozitia geopolitica, ceea ce ne-a oferit cu mare generozitate natura si un izvor de valori pe care eram obligati sa le sustinem, sa le punem in valoare si sa le trasformam in modele.

Din fericire, am si castigat niste drepturi, dar ele nu au valoare daca nu sunt sustinute si de obligatii. Am castigat libertate, dar asta inseamna si responsabilitate si respect civic, respect pentru lege si pentru statul de drept. Cel mai important lucru pe care l-am castigat, dar dupa mult prea mult timp, este o generatie frumoasa si proaspata in gandire care astazi se impune si pe care, la fel, trebuie sa o sustinem, aratandu-i directii, oferindu-i modele reale si de la care sa si invatam ce inseamna de fapt libertatea. 

Dupa 30 de ani va invit sa ascultati mai mult, cu atentie si bunatate. Ne-am obisnuit prea mult cu peisajul si dormim. Dormim prea mult si e un somn nesanatos, cu televizorul dat la maxim si mult zgomot in jur, dar dormim fara sa ne deranjeze ceva.

E pacat de generatiile care inca ar mai avea o sansa, generatii sanatoase, curate, neatinse de boala. Daca vom lasa sa treaca prea mult timp, si nu vom incerca sa miscam cumva lucrurile, fiecare in felul nostru, atunci cand ne vom trezi si vom dori sa facem ceva cu adevarat, s-ar putea sa fie prea tarziu. Trebuie sa avem incredere in noi.  Sa ne privim cinstit pe dinauntru, sa observam ce avem de indreptat, sa indreptam, sa nu repetam greselile, sa invatam de la cei mai buni decat noi si sa nu ii privim cu invidie, sa ne bucuram de succes, chiar daca este al celui de langa noi, sa citim, sa gandim, sa avem respect pentru propria persoana, dar si pentru cei din jur, sa muncim cat putem mai bine, sa reactionam, sa ne respectam cuvantul, sa ajutam, sa ne educam copiii, sa credem si sa iubim.

Daca reusim sa producem in noi aceste schimbari, atunci nimeni si nimic nu ne poate opri sa reactionam,  pentru a face ca peisajul din fata noastra sa arate altfel.

Va doresc o viata mai linistita si mai frumoasa!

V.