Tu ce ai face?

Viata de zi cu zi m-a facut sa recurg la un exercitiu ce imi face foarte bine la minte, la suflet si poate si altora.

E un exercitiu, deloc usor, in care se dau lupte grele intre orgoliu, echilibru, dorinta, intelepciune si ambitie.

Ca si voi, intalnesc zilnic, oameni cu obiceiuri ce nu se potrivesc cu ale mele, cu atitudini ce pot rani sau cu principii diferite fata de cele cu care am crescut eu. Este firesc ca aceste diferente sa existe intre noi, dar atunci cand ele sunt mari sau multe, lucrurile sunt mai complicate. De exemplu:

Daca intalnesti un om mai putin condescendent in relatia cu tine, ca sa fiu mai delicat, care este primul instinct? Sa te aperi! E normal, dar cum o faci? Umflandu-ti muschii si glandele pentru a demonstra ca nu esti mai prejos? Se poate si asa, doar ca atunci va trebui sa iti asumi finalul care nu este niciodata unul fericit. Nu se ajunge la nicio intelegere si asa cum tu ai fost lovit in orgoliu, “adversarul” tau iti va escalada raspunsul cu altul si mai agresiv, tu pe al lui si tot asa lucrurile vor scapa de sub control. Intelegerea si registrul decentei dispar.

Care ar fi cealalta varianta?

Exercitiul meu are la baza toleranta, intelepciunea si raspunsul ca atitudine. Sunt foarte greu de aplicat in conditiile date, dar vreau sa stiti ca eu am reusit recent, folosindu-mi si umorul, ce-i drept. Am ascultat, am ignorat tonul si am incercat sa imi inteleg “adversarul” pe care l-am transformat in partener de discutie.

exemplu-foto-4Poate ca o parte din vina era chiar la mine, poate ca nu, dar am incercat sa nu raspund manat de primul instinct in care orgoliul imi dadea gres si sa gandesc o strategie a bunului simt care se pare ca a dat roade. Ca prin farmec, tensiunile au fost amortizate, discutia si-a gasit un fagas comun, ca mai apoi sa apara intelegerea, ba chiar simpatia reciproca.

Dar mie tare mi-ar placea sa aflu ce solutii aveti voi.

Cum puteti transforma o discutie ce a inceput prost, intr-una cu un final echilibrat, bazat pe respect si cu un obiectiv indeplinit. Care ar trebui sa fie atitudinea voastra? Voi ce ati face?

V.

 

16 Aprilie 2016
SHARE
Virgil in social media:
Virgil recomanda: