Tehnologia, prietena mea!

De cand eram mic, datorita fratelui meu mai mare, electronist, am fost permanent in contact cu tehnologia, ba chiar devenisem fascinat de evolutia si de viteza cu care ea se misca. De la casetofon, magnetofon si chiar computere, asa cum erau ele atunci, toate imi starneau curiozitatea. Tin minte ca printre picaturi ma jucam un fel de squash caruia ii spuneam tenis, pe un televizor Sport alb negru, iar cand am vazut prima data un Spectrum color…va dati seama ce am simtit.

In acelasi timp, dar mult mai mult, eram, atat cat imi permitea programul, afara in curte, in gradina, pe strada cu fetele si baietii din cartier, sau cu bicicleta. De multe ori imi gaseam singur activitati care sa ma distreze si sa ma relaxeze. Afara era ceva de vis! Cand se lasa seara si trebuia sa intram in casa, ne intristam teribil. Ce era mai fain decat sa „pierzi” timpul la joaca si la povesti. Despre ce vorbeam…nici nu mai conteaza. Stateam cu orele fara sa ne plictisim si ne bucuram, comunicam si cresteam sanatos.

Ce s-a intamplat intre timp? Asta este o intrebare adresata noua parintilor.

Gadgeturile de tot felul au luat usor, usor locul ciresilor in care ne urcam, jocului cu mingea, cu elasticul si „De-a v-ati ascunselea?!”

Va provoc sa raspundeti sincer, pe rand, la cele doua intrebari de mai jos si sa vedeti care dintre actiuni e cea mai recenta:

Cand v-ati ascuns, dragi parinti pe sub pat sau intr-un dulap, pentru a-i distra pe copiii vostri?

Cand ati stat ultima data pe tableta si pe telefoane, familia intreaga, fara sa va spuneti o vorba?

Tehnologia isi are rolul ei si trebuie sa fim de acord cu evolutia si cu ce aduce ea bun pentru noi si pentru copiii nostri.

Conectarea instanta la informatie, sau cu cei dragi aflati la distanta, medicina, cercetare, educatie, etc.

Sa ne bucuram de tehnologie, dar totodata trebuie sa fim extrem de atenti si de rigurosi cu timpul alocat ei si mai ales, cum decidem sa utilizam tehnologia si pentru ce scop. Daca tehnologia e utilizata pentru entertainment si umplerea timpului liber, atunci e o directie gresita. Daca in schimb, o folosim pentru a descoperi lucruri, pentru a afla informatii, pentru a ne imbunatati anumite skill-uri, atunci timpul nu e pierdut, iar tehnologia e folosita in ajutorul nostru.

Stiti bine unde bat, doar suntem cu totii cu constiinta incarcata din acest punct de vedere, sau cel putin asa ar trebui sa fim.

Cum stiti, suntem modele pentru copiii nostri, ei ne urmeaza in orice facem, bune si rele, ne copiaza gesturi si comportamente.

Din acest motiv, primii care trebuie sa se disciplineze cand vorbim de timpul petrecut in fata televizorului, tabletei, telefonului, suntem noi, parintii.

Izolarea intr-o lume virtuala, duce la izolare emotionala, mentala, pana la cea fizica. Si nu sunt vorbe. Izolarea intr-o lume virtuala, daca nu este organizata si programata riguros aduce comportamente periculoase si straine pana atunci noua.

Copiii trebuie sa se dezvolte armonios, din punct de vedere fizic, dar la fel de importanta astazi este dezvoltarea lor emotionala pe care o pot gasi numai prin afectiune, comunicare, compasiune si intelegere. Un telefon e crud, e rece, lui nu ii pasa de cum cresc copiii nostri, dar noi suntem alaturi de ei si suntem datori sa le oferim dragostea si suportul nostru.

Dragostea nu inseamna sa iti lasi copilul ore intregi pe telefon pentru ca asa isi doreste si pentru ca iti ofera tie liniste. Dragostea inseamna sa comunici cu el, sa ii organizezi un program comun, in familie, de care sa se bucure si care sa il tina departe de tableta, atunci cand el nu are nevoie de ea.

Atentia si timpul de calitate ne ajuta sa ne cunoastem copiii, sa le cunoastem dorintele, suferintele, frustrarile venite din exterior sau din familie, bucuriile. Dincolo de astea ii ajuta sa comunice cu noi.

Doar asa ii putem avea aproape, sa ni-i facem prieteni, si doar asa scadem sansele ca ei sa o ia pe un drum gresit, intr-un anturaj nedorit, unde primesc atentie, gasita probabil, cine stie, in online.

Aceasta este pledoaria mea pentru evenimentul de sambata, 15 septembrie.  Sunt curios sa o aflu si pe a specialistilor invitati la Conferinta “Copilul meu si tehnologiile. Oportunitati si riscuri”. Va astept cu drag!

V.

gokid-ro_628x628

10 Septembrie 2018
SHARE
Virgil in social media:
Virgil recomanda:
ALTE POSTARI DIN 'Editorial'