Repetabila greseala

Va amintiti de momentele in care faceam vreo prostie sau cand ascundeam de parinti o nota proasta? Va amintiti ce teama ne era ca vom fi certati, sau in unele cazuri, de consecinte si mai dure?

Eu imi amintesc perfect si mi se pune si acum nodul in gat, iar stomacul prinde un gol pe care nu stiu nici acum cu ce sa-l umplu. Imi amintesc de acele zile proaste cand parca totul era impotriva mea. Profesorii, colegii, pana si prietenii sau notele primite ma faceau sa ma simt rau. Rau si speriat. “Ce fac acum? Spun acasa ce s-a intamplat sau ascund, adica mint?” Daca si vremea era urata si era si intuneric afara, cadrul era perfect pentru a-mi accentua starea de neliniste. Ma simteam pierdut si imi era frica de ce ar fi putut sa urmeze.

Cateodata aveam curaj sa spun adevarul, dar in unele cazuri tineam totul pentru mine.

Urasc sentimentul pe care il aveam in acele momente si sa stiti ca el nu a disparut niciodata din sufletul meu. Spun asta pentru ca inca visez ca sunt la scoala, total nepregatit pentru teza de la mate sau pentru recitalul la vioara de sfarsit de an. Nu cred ca sunt singurul care a trait asta.

Dar ceea ce stiu sigur este nu vreau ca vreodata fetita mea sa treaca prin asemenea stari.

Cearta, pedeapsa nu fac decat sa il determine pe copil sa ascunda si sa se indeparteze usor, dar sigur de parintii sai. Devine introvertit, nesigur si temator, chiar daca noi ne dorim altceva pentru copilul nostru. Il vrem plin de incredere, deschis, sincer si ne dorim sa nu se simta niciodata singur.

Rolul nostru este sa il ascultam, sa il intelegem, sa il indrumam si sa ii fim alaturi in orice moment, mai ales atunci cand ii este greu. Copilul are nevoie, in procesul sau de dezvoltare, sa simta ca acasa este locul unde poate gasi rezolvare la orice problema, iar noi, parintii suntem intotdeauna acolo pentru a-i oferi intelegere si suport.

Incercati sa transmiteti mai departe copiilor vostri doar ce e bun si frumos din tot ceea ce ne-au putut oferi ai nostri parinti.

Restul…au fost greseli pe care noi nu trebuie sa le repetam.

11361240 - strict father punishes his son

SHARE
Virgil in social media:
Virgil recomanda:
ALTE POSTARI DIN 'Editorial'
Inteleptul Solomon

Citeste >

10 Februarie, 2016

Joaca

Citeste >

9 Octombrie, 2016