Pana la urma, ne place in Bulgaria?

Tara vecina si prietena ne tot imbie, de cativa ani, cu servicii turistice de calitate mai buna. O parere. Tara vecina si prietena seamana uneori cu scena unui western in care nu dispar cai din fata crasmei, ci masini din parcare. Prin urmare, sa mergi in Bulgaria e ca si cand ti-ai incerca norocul la ruleta ruseasca. Poate sa fie o vacanta excelenta sau un cosmar.

Va scriu acum dupa o vacanta pe litoralul bulgaresc. De cum am ajuns la hotel, m-am lovit de bariera lingvistica. V-a explicat deja Smiley cum e sa vorbesti engleza cu accent bulgaresc, nu mai insist. De la receptioner la menajera si chelnerii de la restaurant, cu toti sunt putin stanjeniti de engleza, dar o rup si pe romaneste un pic.

Amabili la primire, cei de la hotel au raspuns pozitiv la orice cerere – si m-am incapatanat sa le vorbesc in engleza ca sa inteleaga ca e o limba pe care ar trebui sa o invete, pentru bunul mers al incasarilor lor! Caci la hotel era un babilon de natii: romani, rusi, norvegieni, italieni, spanioli si unguri.

Ce m-a suprins foarte placut: toata lumea e manierata si zambitoare. Chelnerii se straduiesc sa faca recomandari intr-o bulglenza amuzanta si se mai intampla sa aduca un fel pe care nu l-ai cerut, dar ii ierti, caci toate sunt gustoase si proaspete.

Va recomand sa vizitati celebrul Balcic fie pe ploaie, fie in afara sezonului turistic. Altfel nimeriti intr-un amalgam de vanzatori ambulanti, terase care isi comunica oferta zgomotos si gardieni publici care incearca sa faca ordine. Zona gradinii botanice e una dintre cele mai aglomerate pe care le-am vazut vreodata, intr-o zi de miercuri, dar in plin sezon turistic.

Pana la urma, fiecare loc turistic poarta atat amprenta gazdelor, cat si a musafirilor. Iar din pacate in Bulgaria incepe sa se vada, din loc in loc, spiritul romanesc. Nu ne putem abtine sa decoram o plaja cu peturi goale, nisipul fara chistoace n-are nici un sarm, un pranz la terasa e insipid fara hahaiala presarata cu injuraturi, iar pe plaja e cool sa stie toata lumea cu cine vorbesti la telefon.

Bulgarii spun insa ca romanii sunt clienti buni, nu prea pretentiosi, destul de generosi, nu prea manierati, dar destul de usor de multumit. Daca la acest portret am adauga si un strop de bun-simt, cred ca am fi turistii perfect.

Smaranda

SHARE
Virgil in social media:
Virgil recomanda:
ALTE POSTARI DIN 'Calatorii'