Omul, haina si ocazia

…trebuie sa fie in armonie, in anumite situatii, care nu sunt putine de-a lungul unei existente.

Sa presupunem ca trebuie sa mergeti la un interviu de angajare. Tinuta casual compusa din jeans si tricou poate fi potrivita daca sunteti studenti si cautati un job part time pentru vara, la o terasa pe litoral. Imaginati-va supriza unei echipe de resurse umane dintr-o corporatie care evalueaza un candidat dupa un set prestabilit de conditii -  asteapta un domn in costum si apare un model care prezinta ultimele tendinte in materie de texte pe tricouri si jeans cu rupturi savante din loc in loc. Nu asa! Daca este vorba despre o munca de birou, tinuta obligatorie la interviu este costum si camasa alba, cu o cravata asortata. Daca este o slujba care presupune si teren, atunci camasa si pantaloni clasici, fara cravata…etc.

Este de evitat si situatia inversa, sa mergeti over-dressed la un interviu de angajare pentru o slujba sezoniera – un domn cu costum si cravata pe o terasa estivala poate fi luat drept patron sau inspector de protectia consumatorilor – si n-are rost sa va speriati angajatorul din prima zi.

Ganditi asa: ceilalti au la dispozitie cateva secunde ca sa ma evalueze, asadar prima impresie nu se formeaza din momentul in care am dat mana si ne-am prezentat, ci din momentul in care ne apropiem unii de ceilalti.

Cand va alegeti hainele ca sa mergeti undeva tineti cont de felul ocaziei, momentul zilei, locul in care are loc intalnirea. O tinuta casual la un cocktail  – fie el si pe o pajiste – transmite gazdelor mesajul ca nu le respectati. O tinuta black tie la acelasi eveniment transmite mesajul unei…..stangacii in alegerea hainelor potrivite, sa zicem.

Mai luam un exemplu – prima vizita la parintii iubitei. “Cu ce sa ma imbrac draga?” “Cum vrei tu, iubitule, ai mei nu sunt pretentiosi!”. Atunci sa fie tricoul norocos (care e cam ponosit, dar inseamna ceva pentru mine), niste bermude, ca e cald, si sandale. Nu! Mama domnisoarei va aplica nemilos eticheta de “sarantoc”, tatal o va adauga pe cea de “neserios”, iar iubita va realiza ca ar fi trebuit sa se implice mai mult in alegerea hainelor pentru aceasta ocazie.

Decenta si simtul masurii sunt ingredientele necesare care va ajuta sa va alegeti hainele potrivite. Daca nu aveti simt estetic si nu puteti combina cromatic o tinuta, mergeti pe tonurile clasice, neutre. O revista pentru barbati costa cativa lei si e o sursa buna de sugestii pentru tinute. La fel si internetul, unde puteti gasi tot felul de mici sfaturi care sa va ajute sa aveti o imagine eleganta.

Virgil in social media:
Virgil recomanda: