Mi-e teama!

De cateva saptamani bune, observam, deocamdata pasivi, dramele refugiatilor ce vin din Siria, Afganistan, Irak si alte tari din Orientul Mijlociu.

Am spus pasivi, pentru ca deocamdata noi nu suntem atinsi direct de aceste valuri de refugiati. Deocamdata!

Din nefericire, ceea ce vedem la televizor nu reprezinta un film artistic dus prea departe ca scenariu, ci o etapa care dupa parerea mea este una de rascruce pentru Europa si nu numai.

Sunt oameni disperati care sufera, nu au fugit de bine si incearca sa isi ia viata de la zero. Ok, de inteles, dar..

Oamenii, de cand au aparut ei, au fost diferiti, prin fizionomie, comportament, caracter si exprimare culturala sau credinta. Dar cei ce se asemanau in toate cele, faceau parte din aceeasi zona geografica. Acolo ei se organizau social si traiau in armonie, indiferent de culoarea parului sau a pielii.

Ma intreb eu, cum va arata de exemplu Germania peste zece, douazeci de ani? Cum se va desfasura convietuirea intre un popor ca nemtii si cei care navalesc astazi in Germania, venind din culturi total diferite? Aici apare o mare problema.

Toleranta, da, dar lucrurile in timp se intorc impotriva celui tolerant. Nu generalizez, dar aici vorbim si de popoare in a caror tari femeia practic este inexistenta, iar daca indrazneste sa existe, este impuscata in cap in plina strada.

Vorbim de popoare care spun ca daca nu esti de o anumita religie, trebuie sa arzi in iad.

Vorbim de popoare care inainte de bicicleta cu fundita, le fac cadou copiilor un Kalashnikov, iar copiii sunt foarte numerosi in fiecare familie!

In timp, se vor acumula tensiuni, extremismul va inflori si in cele din urma lucrurile vor degenera. Sa dea Dumnezeu ca perceptia mea sa fie gresita, dar mi-e teama.

Si ma mai intreb daca avem noi certitudinea ca printre refugiati nu se afla un numar mare de teroristi? Pentru ei ar fi cea mai usoara metoda de a-si atinge tintele. Ganditi-va cat de aproape suntem de aceste evenimente. Suntem acolo si nu stiu daca vom scapa usor.

Vrem catedrale, moschei si alte temple care sa ne demonstreze al cui Dumnezeu este mai mare si mai puternic. Aceste intentii sunt si ele extremiste. Iar extremismul in ziua de azi este o boala care se extinde in fiecare zi.

Mi-e teama si de ce se va intampla in Romania, unde lucrurile din punctul asta de vedere sunt linistite deocamdata.

Mi-e teama ca Germania nu va mai fi aceea pe care visam sa o vad cand eram copil, ca in Europa vor aparea garduri dupa garduri si ca identitatea nationala va fi tot mai greu de pastrat.

Si mai sunt curios, cum va suna Simfonia a IX a (Oda bucuriei) a lui Beethoven!

Poate gresesc, dar mi-e teama!

Iar inainte de a judeca cele scrise, va invit sa vizionati si filmul atasat acestui articol!

V.

Virgil in social media:
Virgil recomanda:
ALTE POSTARI DIN 'Editorial'