Mari Romani si inventiile lor celebre

Traim o perioada in care ne lipsesc multe lucruri, dar cred ca cel mai mult ne lipsesc modelele. Dar oare asa sa fie? Ne lipsesc cu desavarsire tinerii ambitiosi care viseaza sa ajunga in spatiu sau pe luna? Ne lipsesc mintile geniale pe care le observi de la cele mai mici varste, capabile sa creeze, sa inventeze ceva revolutionar? Ne lipsesc oare oamenii a caror directie este doar performanta la cel mai inalt nivel? Ia sa ne gandim putin.

Printre picaturi, doar printre picaturi, mai aflam de olimpicii la matematica sau informatica, care vin acasa cu medalii de aur sau despre copiii care bat tot la Campionatele Mondiale de Robotica. Oameni rari, cu minti si maini de aur, stau cu inventii revolutionare in baraci sau in dosare deja ingalbenite de asteptare, pentru ca, nu-i asa, pentru implementare e nevoie de fonduri, iar aceste fonduri sunt in mana altor oameni care le fac nevazute. Acestia sunt genialii din ziua de astazi. Sunt printre noi, trebuie doar sa ne intereseze sa ii vedem si sa ii apreciem.

Eu cred ca cei mentionati mai sus, oameni mari indiferent de varsta, exista printre noi. Am avut intalniri in scoli si universitati cu copii si tineri si pe cine credeti ca am avut ocazia sa cunosc?

Cu niste ochelari pe ochi, linistit, aplecat asupra unui microscop, l-am vazut pe Victor Babes. Intr-o alta scoala, foarte cocheta si aranjata, cu niste codite ce iti atrageau atentia, citea de zor, si iar citea, Ana Aslan. Intr-o zi am zarit un baiat, maricel deja, care se tot juca cu un avion de hartie pe care incerca sa il fotografieze in zbor cu un aparat ciudat, facut de mana lui. Era Traian. Am cunoscut si un tocilar care tocea penitele incercand sa-si transcrie cursurile. Copiii ii strigau „Petrache, mai lasa scrisul si hai la joaca!”

Da, ei sunt aici printre noi, creeaza, gandesc, inventeaza si inoveaza din dorinta de a-si implini un vis. Acel vis poate sa ne aduca schimbarea despre care tot vorbim. Ei pot schimba lumea in care traim, dar pentru asta trebuie sa ne deschidem ochii, noua si celor din jurul nostru, pentru a-i vedea. Ei trebuie sa ne fie noua modele si copiilor nostri. Sigur, printre ei se afla modelele generatiilor urmatoare cu care tara asta si noi, romanii, ne vom mandri peste timp.

Asa ca va propun o activitate de suflet cu copiii vostri, o lectie de istorie un pic altfel, intr-un spatiu neconventional. Duceti-va la expozitia „Mari romani si inventiile lor celebre”, organizata de catre Bucuresti Mall cu ocazia Centenarului, care poate fi vizitata pana pe 30 septembrie. Luati-va de mana copiii, profitati de toate listele de cumparaturi pe care le aveti de facut pentru scoala si opriti-va sa ii cunoasteti mai indeaproape pe marii romani despre care am scris.

Pentru mine a fost cel mai educativ drum la mall si cred ca si voi, daca va doriti ca ai nostri copii sa nu piarda din vedere ce e esential, o sa fiti bucurosi sa aflati mai multe despre romanii care au contribuit la mostenirea noastra culturala si care prin descoperirile lor au revolutionat intreaga lume. Ce ziceti? Imi scrieti apoi care este personalitatea pe care o admirati cel mai mult sau intamplarea care v-a atras atentia?

Virgil in social media:
Virgil recomanda:
ALTE POSTARI DIN 'Cultura urbana'