La scoala cu parintii!

Un incident neplacut petrecut zilele trecute la scoala unde invata fetita mea, ma face sa fiu ingrijorat in continuare despre ceea ce se intampla cu copiii nostri, profesorii, invatatorii, dar mai ales cu parintii lor.

Imaginati-va ce se petrece in mintea si in sufletul unui copil, atunci cand el asista la o agresiune verbala extrem de violenta la adresa mamei lui, venita din partea unui tata cu grave probleme de comportament si etica. Va spun eu. Este ingrozitor ce simte acel copil. Iar mama ramane neputincioasa in fata unei asemenea situatii. Si sunt multe de acest gen.

Neputinta rezolvarii unei asemenea probleme vine de la lipsa unor legi stricte care sa creeze un mediu protector pentru copii, dar si unul care sa ii responsabilizeze.
Din nefericire sistemul de invatamant nu ofera nicio protectie copiilor in fata altor parinti si din nefericire nici in fata propriilor parinti.

El nu ofera nici putere legala de decizie profesorilor sau directorilor de scoala in cazul copiilor cu probleme grave de comportament.
Aceste lucruri trebuie schimbate repede, pana scoala nu va ajunge o jungla, in care cel cu functia sau meseria cea mai puternica, va invinge.

Pentru ca deja suntem partasi la creearea unei forte supreme in invatamant, puterea parintelui!
Parintele a devenit atotputernic si are doar drepturi, nicidecum vreo obligatie.

El are dreptul sa intre in scoala cand si cum vrea, sa se rafuiasca cu copiii, parintii, profesorii, cu cine vrea el, desi exista un regulament clar in acest sens care interzice intrarea in scoala a parintilor. Dar este un biet regulament, incalcat de cele mai multe ori.
Motive se gasesc. Si eu am fost revoltat de greutatea ghiozdanului fetitei mele, dar ma abtin sa o ajut pentru ca da, exista o regula, iar  mie imi place sa respect regulile, chiar si atunci cand ele nu ma respecta pe mine.

Toti avem impresia ca al nostru copil este sfant, chiar si cand lucrurile sunt mai mult decat evidente.
Dar oare copilul are principala vina pentru greselile pe care le face?
El se formeaza intr-un mediu familial, intr-un anturaj. De acolo isi imprumuta el reperele, modelele, comportamentul, iar daca acel mediu este gresit, copilul va merge si el pe o cale gresita. Tu ca parinte trebuie sa realizezi in fiecare clipa ca esti model pentru copilul tau. 

Agresivitatea in familie, limbajul folosit, mediul in care este crescut, isi pun ampreta foarte puternic asupra copilului, pe termen foarte lung. Daca el este expus timp indelungat la acel mediul toxic oferit astazi de televizor, internet, media in general, anturaj, el se va imbolnavi. E o realitate.

quote-George-Santayana-a-child-educated-only-at-school-is-3776

 

 

Si nu uitati ca ei vor veni dupa noi si vor reprezenta societatea. Ce tine de noi, ce avem de facut?

Suntem noi atenti in fiecare clipa petrecuta cu copilul nostru la limbajul pe care il folosim, la tonul pe care il utilizam in casa, la telefon, cu sotul, sotia, pe ce canal si cat este deschis televizorul, ce muzica se asculta, ce si cat citeste copilul, care este atmosfera generala in casa? Ii acordam noi atentie atunci cand are nevoie de ea? II oferim noi toata dragostea noastra, fara restrictii de timp? Ii oferim armonie?
De cate ori pe zi spunem “stai putin ca am treaba!”? La un moment dat raspunsul va fi identic, doar ca rolurile se vor inversa. Si vom suferi cumplit.

Din pacate, si in perioada in care eu am crescut, se faceau multe greseli pe care eu le simt si ma bucur ca le constientizez, pentru a nu le repeta in calitate de parinte. “Lasa, ca pe vremea noastra nu eram asa sensibili si cate o paruiala, cate o rigla peste degete nu ne prindea rau!”
Gresit! Mie mi-a prins rau. Si voua v-a facut rau.
Ia priviti putin de sus! Va place ce vedeti? Cum arata societatea astazi?
Suntem cu totii buni, echilibrati, convietuim ca o comunitate normala, intr-o macar decenta bunaintelegere si in armonie?
Eu fac exercitul asta des si nu imi place ce vad. Sunt tot mai ingrijorat. Pentru fetita mea, pentru mine, pentru noi toti.
Educatia copiilor este foarte importanta, asa spunem intr-una, dar ea trebuie sa vina mai intai de la niste parinti educati.
Dragi parinti, cititi carti de specialitate, vorbiti intre voi, fiti preocupati de ce li se intampla zilnic copiilor la scoala, acasa, aratati-le bunele si relele cu care se vor intalni de-a lungul vietii, dar mai presus de toate, aratati-le nu cat sunteti de mari pe langa ei, ci cat de mult ii puteti iubi!

V.

Virgil in social media:
Virgil recomanda:
ALTE POSTARI DIN 'Editorial'
Succesul

Citeste >

5 Martie, 2016

Repetabila greseala

Va amintiti de momentele in care faceam vreo prostie sau cand ascundeam de parinti o nota proasta?...

Citeste >

24 Octombrie, 2016

Miros de tei

Citeste >

30 Iunie, 2015