Copiii spun ca se simt liberi atunci cand se pot exprima liber

Vorbim des despre libertate. Vrem sa fim liberi, sa traim si sa ne exprimam liber.

E greu in ziua de astazi sa crezi ca esti liber in totalitate, daca vorbim despre viata de zi cu zi, dar asta este o alta discutie.

Ma voi opri totusi la exprimarea libera, sau mai exact la vorbitul liber. In societate sau in public.

Este un lucru care se castiga greu si ca adult, prin munca, exercitiu, inteligenta, spontaneitate si multa experienta.

La copii, exprimarea libera, sau constructia unui discurs liber, aparent, este ceva mai greu de realizat.

Eu cred totusi ca un copil are mai multe sanse de a gandi si de a se exprima liber decat un adult. El nu este inca incorsetat, canalizat, alterat de canoane sau stereotipii cu care noi adultii am fost “daruiti”.

Asta in conditiile in care suntem niste parinti sanatosi si nu niste oameni care vrem sa ne formam copilul dupa chipul si asemanarea noastra. De cele mai multe ori, nu e bine.

Copiii sunt liberi din nascare, iar daca noi stim sa le pastram doar echilibrul, la fel ca la primii pasi pe care ii fac, ei merg inainte. Libertatea copilului trebuie sustinuta si incurajata. Noi suntem cei care trebuie sa invatam libertatea de la ei.

Lucrand cu copiii, am constatat ca pe fondul acestei libertati se poate construi ceva solid si sanatos.

Am avut mari surprize sa constat cat de spontani pot deveni copiii atunci cand le dai ocazia. In timpul cursurilor, facem exercitii fara sa consideram asta o munca, prin diferite jocuri, iar ei se simt in elementul lor, in acea “lume minunata” in care ar trebui si noi sa mai intram din cand in cand.

Incurajati-va copiii sa vorbeasca in public, doar atunci cand se simt confortabil cu acest lucru.

Acest confort se castiga numai daca nu suntem niste parinti care, atunci cand avem musafiri, ii obligam sa recite o poezie sau sa cante ceva ce ne-au cantat noua, din dorinta de atentie, confirmare, sau pur si simplu, din dragoste.

Cum v-ati simti sa fie invers? Ce ati recita, ce ati canta, dragi parinti?

A-l forta pe copil sa fie simpatic il face sa se simta prost, ridicol, desi nu el este cel care ar trebui sa se simta asa.

Asadar evitati astfel de scene, incurajati-i in toate lucrurile creative si frumoase pe care le fac si dati-le ocazia sa se simta si sa se exprime liber.

Dragi parinti, agenda cursului o gasiti la www.virgiliantu.ro/copiiispun. Pentru detalii si inscrieri, primiti informatii la nr. de telefon 0768689122, sau pe e-mail la ramona@raagency.ro.

Ii asteptam pe cei mici la cursul “Copiii spun” in data de 26 noiembrie, la 10.30 la The Gallery (in incinta clubului Pescariu).

Iantu_02

Virgil in social media:
Virgil recomanda: