Cine castiga un duel in afaceri?

Ati citit presa in ultima vreme? Ati vazut cate aliante de afaceri se fac si se desfac in fiecare zi? Cat de simplu este sa aduci alaturi o companie din Orientul Indepartat cu una din Europa? Cat de dur se negociaza o preluare?

Ma gandesc ca in aceste jocuri dure, in care miza este de milioane sau miliarde de dolari, euro, lire sterline etc., trebuie sa functioneze inca regulile nescrise dar indelung exersate ale cavalerismului in afaceri.

Ca in orice domeniu, nu poti sa ramai prea mult in afaceri daca esti un impostor, daca vinzi pielea ursului din padure sau daca te duci la o negociere importanta fara sa iti fi facut temele cu privire la partenerii de discutie.

Va vine sa credeti sau nu, conteaza orice detaliu, cat de mic. Pana si culoarea costumului, de exemplu. Negociati vara intr-un costum alb D&G cu un oriental pentru care albul este culoarea doliului. Credeti ca veti obtine ceva? Ma indoiesc.

In discutiile cu un afacerist din lumea araba, de exemplu, este culmea impolitetii sa treci direct la discutiile de afaceri, sarind etapa de tatonare, in care se discuta subiecte lejere si se schimba complimente.

Fair play-ul este baza oricarei afaceri solide. Iar un comportament elegant castiga increderea oricui si consolideaza parteneriate.

Poate ca la modul declarativ oamenii de afaceri moderni nu mai pun atat de mult pret pe  cavalerism si valori morale care li se par desuete. Insa cu siguranta le exerseaza fara sa vrea in timpul negocierilor sau al managementului. Tot  cu vorba buna si politetea obtii mai multe.

Businessteam wrapping up a meeting with handshake

Virgil in social media:
Virgil recomanda:
ALTE POSTARI DIN 'Coaching'