Ce fac tatii atunci cand mamele sunt rele?

 

Sarcina cea mai dificila intr-o familie, in ceea ce priveste parenting-ul, revine mamei. Ea este cea care stabileste regulile si cea care trebuie sa se asigure in mod constant ca acestea sunt respectate. Unele femei, din dorinta de a fi mame “bune”, sau venind din copilarie cu niste traume care le imping sa fie permisive, isi lasa copiii sa faca aproape orice si le ofera aproape tot ce-si doresc, pentru ca ele “n-au avut”.

Eu cred ca o mama care impune niste limite pentru copiii sai este o mama buna, care vede lucrurile in perspectiva si stie ca este important ca acestia sa inteleaga ca acele lucruri pe care nu au voie sa le faca, haine pe care nu este indicat sa le poarte si vorbe  care nu pot fi spuse cateodata nu sunt niste indicatii venite doar sa le strice lor viata, ci sunt niste directii venite de la o persoana cu experienta, care ii iubeste si care le vrea binele.

Eu aleg sa fiu la fel de “rau” ca sotia mea, intotdeauna am fost alaturi de ea atunci cand a fost “rea” cu Jasmina, asa am ajuns amandoi in acelasi colt al parintilor uncool, rezistand eroic la insistentele, plansul si apoi etichetele puse de fetita noastra (pentru ca toti copiii au acel ceva mult ravnit, pentru ca toti copiii merg in acel loc mult dorit si pentru ca ceilalti copii au voie sa faca ceva la care ea viseaza de atat timp).

Suntem, totusi, niste parinti norocosi, avand un copil foarte intelegator. Aceasta intelegere de care da dovada este rezultatul unui dialog inceput de cand era foarte mica, al unei permanente comunicari care ne ajuta sa ajungem intotdeauna la concluzii pozitive si constructive.

Ce facem atunci cand mint, sau ascund lucruri din diverse motive? Ii atentionam, mentinand acel dialog deschis (bineinteles!) cu riscul de a fi cei mai rai parinti de pe lumea asta, sau lasam toata treaba “murdara” pe umerii mamei, iar noi, tatii sa fim aliatii, aia de gasca, intotdeauna acolo pentru a arata ca regulile sunt facute doar pentru a fi incalcate?

Pentru mine e simplu, atata timp cat limitele si regulile sunt stabilite cu si din iubire, atunci sunt in aceeasi barca cu mama copilului meu, si ramanem pe pozitie, indiferent de influente.

IMG_6003

29 Noiembrie 2016
SHARE
Virgil in social media:
Virgil recomanda:
ALTE POSTARI DIN 'Editorial'