Cat de important e sa ne responsabilizam copiii?

Cu totii ne dorim sa avem niste copii responsabili, care sa se ridice la nivelul asteptarilor noastre si sa ne faca mandri ca suntem parinti. Ne place atunci cand ne intalnim, noi, parintii, sa spunem: Sa vedeti ce a facut al nostru azi  si sa povestim cu bucurie minunatia de intamplare.

Cum reusim sa ne responsabilizam copiii? Pai, la prima strigare pare totul asa de simplu…ii punem sa faca lucruri: sa scrie, sa citeasca, sa invete, sa-si faca temele, sa-si faca ordine in camera, sa aiba grija de lucrurile personale, sa le aprecieze si sa le pastreze in stare buna, toate astea adaptate varstei si conditiei fiecarui copil. De multe ori, insa ne lovim de refuzuri, fie directe: NU VREAU, NU POT! fie indirecte: MAI TARZIU, DA’ DE CE, TOT EU, DE FIECARE DATA SA FAC ASTA, SUNT OBOSITA. Amenintam, conditionam? Pai nu, ca asa nu mai responsabilizam! Hai sa ii lasam sa faca lucruri si sa-i incurajam in permanenta, dandu-le sarcini si, de ce nu, ajutandu-i sa le duca la bun sfarsit.

La noi in familie fiecare stie ce are de facut, atat separat cat si impreuna. Ideea este ca atunci cand ne apucam de treaba acasa, oricare ar fi aceasta, sa o facem si din placere, motivand copiii in permanenta, atat cat ne permitem sa o facem.  Muzica preferata pe fundal e binevenita atunci cand trasam niste sarcini pentru curatenie, de exemplu.. ideal e sa cream un mediu placut pentru munca in echipa.

Imi aduc aminte ce dificil e pentru un copil sa invete sa-si lege sireturile si ce frustrant este pentru el sa nu reuseasca, dupa atatea incercari si esecuri. In acele momente invata ce importanta este perseverenta, pentru ca trebuie sa invete sa o faca, nu va avea numai incaltari fara sireturi.

Alta idee ar fi puterea exemplului, sa le aratam niste adulti responsabili, iar aici ma refer la noi, parintii. Ce inseamna asta in relatia cu un copil? Sa ne tinem promisiunile, sa respectam regulile (le incalcam doar in situatii deosebite, atunci cand si temele sunt facute, si toate lucrurile sunt la locul lor, ca a aparut un film nou pe care trebuie neaparat sa-l vada acum!!!) si sa le fim aproape intotdeauna, indiferent ce-ar fi.  Sa le aratam iubire si acceptare.

3 Noiembrie 2016
SHARE
Virgil in social media:
Virgil recomanda:
ALTE POSTARI DIN 'Coaching'